Werkbanken, genoeg keuze

Werkbanken worden in allerlei omgevingen en voor vele doeleinden gebruikt. Ze hebben gemeen dat ze stevig zijn gebouwd, omdat ze vaak nogal wat gewicht moeten kunnen verdragen. In bepaalde omgevingen is het gewenst dat je een werkbank gemakkelijk moet kunnen verplaatsen. Daarvoor zijn er modellen met wielen. Weer anderen zijn inklap- en draagbaar. Uiteraard praten we dan over kleine versies, die vaak zijn gericht op hobbyisten. In een werkplaats moet aan een werkbank voorzieningen kunnen toegevoegd om werkzaamheden te vergemakkelijken en/of efficiënter te maken. Men zou daarbij kunnen denken aan een bankschroef voor een werkplaats waar met hout of metaal wordt bewerkt.

Waar op letten bij de aanschaf

Het moet uiteraard duidelijk zijn, waarvoor de werkbank gebruikt gaat worden. We noemden in de vorige paragraaf al een aantal aspecten: voldoende stevig, met wielen of niet, inklapbaar, draagbaar, bruikbaar in een omgeving waar veel met gereedschappen wordt gewerkt. Verder zijn natuurlijk de afmetingen relevant. De werkhoogte moet goed zijn, die eventueel is aan te passen. Wordt het werk staand en/of zittend uitgevoerd? Welk materiaal voor het tafelblad past het beste bij het werk? Lichtere versies van de werkbank worden werktafels genoemd. Afhankelijk waarvoor ze worden gebruikt, wordt onderscheid gemaakt tussen onder meer de volgende soorten tafels: werk-, inpak-, sorteer- en assemblagetafel.

Het tafelblad

Zoals al is gezegd, dient het materiaal dat wordt gebruikt voor het tafelblad te passen bij de werkzaamheden. De gebruikte materialen zijn onder meer:

 • Spaanplaat
  Dit materiaal wordt gemaakt uit zaagsel, houtspaanders en een bindmiddel. Vaak zijn dergelijk tafelbladen vanboven afgewerkt met een materiaal, die het gemakkelijker maakt om het blad schoon te maken.
 • Massief hout
  Vaak praten we dan over esdoorn.
 • Plastic laminaat
  Dit is een composietplaatmateriaal. Het wordt uit diverse laagjes samengesteld.
 • Staal
  Bij gebruik van staal zal er rekening mee moeten worden gehouden dat het stroomgeleidend is. Voor het testen van elektrische apparaten is staal geen goed idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *