Wat je nodig hebt in je medicijnkast als je zwanger bent

Een zwangerschap is magisch, maar ook een uitdagende periode, zeker voor je lichaam. Last van misselijkheid? Pijn aan de borsten of last van aambeien? Hier een lijstje met alle medicijnen die jou kunnen helpen. Het is altijd belangrijk om enkel medicijnen te nemen die nodig zijn en vraag natuurlijk altijd eerst advies aan je dokter voor je deze koopt.

Voor alle kwaaltjes iets

Heb je last van misselijkheid en/of braken? Dan is postafene een optie. Hiet zit meclozine in, wat vaak wordt gebruikt voor wagenziekte. Je mag dit medicijn beperkt gebruiken tijdens je zwangerschap. Ook kan je als zwangere vrouw last krijgen van aambeien. Dit is enorm lastig en pijnlijk want aambeien zijn eigenlijk opgezette bloedvaatjes langs de binnenkant van de anus. Bij aambeien is rusten erg belangrijk. Een andere optie is om koude gel aan te brengen om de jeuk te verlichten. Op aanraden van je arts, kan je ook kiezen voor hemosedan, een crème om aambeien te behandelen. Heb je pijnlijke borsten of tepels? Dan kan je ook voor de borstvoeding al kompressen gebruiken om de pijn wat te verlichten.

Wel of geen vitaminen?

Op je eigen houtje medicijnen of vitaminen nemen wordt altijd afgeraden. Als je zwanger bent, is de algemene regel dat je enkel essentiële medicijnen neemt die goedgekeurd zijn door je arts. Ook bij vitaminen is dit zo. Er is wel één uitzondering en dat is foliumzuur. Dit is een vitamine die je best gedurende de eerste drie maanden van je zwangerschap inneemt omdat foliumzuur essentieel is in de vorming van de organen van je baby.

Professioneel advies

Het internet, blogs en sociale media zijn interessant om reviews te lezen en om je niet alleen te voelen in deze nieuwe en spannende periode. Maar alles wat jij van medicijnen neemt, neemt je baby ook mee. Er zijn ook verschillen per semester en persoonlijke verschillen zoals erfelijkheid, vroegere ziektes, etc. Vraag dus altijd de raad aan je apotheker als je een medicijn koopt. En als je met echt belangrijke vragen zit, vraag dan altijd advies aan je dokter of gynaecoloog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *