Wat is de WOZ waarde van mijn woning?

Wat is de WOZ-waarde van mijn woning? Dit kan een veelgestelde vraag zijn die het ontdekken waard is. Er zijn enkele basisconcepten die handig zijn om te weten wanneer je over dit probleem nadenkt. De WOZ-waarde van jouw woning is in feite een geldwaarde die is gebaseerd op de actuele marktwaarde van de woning. Als je bedenkt wat de WOZ-waarde van je huis is, zijn er een paar dingen die je moet overwegen. De woz opvragen is een start.

Locatie, locatie, locatie

Factoren die de waarde van het huis beïnvloeden, zijn onder meer de locatie van het huis, het ontwerp van het huis, het aantal slaapkamers en badkamers en de vierkante meters van het huis. Elk van deze variabelen kan van invloed zijn op de waarde van de woning. Bij het overwegen wat de WOZ-waarde van mijn woning is, zijn er ook een paar zaken waar je rekening mee moet houden.   

De buurt

Zijn de huizen in jouw buurt allemaal duurder, mooier en beter dan die van jou? Dan word took op basis hiervan de marktwaarde en de woz waarde van je woning bepaald. Het is dus belangrijk om je woning in lijn met de rest van de huizen te hebben. Op die manier zal je woning de gemiddelde waarde vertegenwoordigen. Op basi van de data van de verkoopprijzen bij het kadaster wordt grotendeels de Woz waarde bepaald. Er zijn ook een aantal willekeurige taxaties waar men naar kijkt. Het is echter het gemiddelde. 

Bezwaar maken? 

Is je huis minder goed of mooi of groot dan de rest van de woningen in je buurt? Dan is het goed om een bezwaar in te dienen. Je kunt dan bezwaar maken. Hierdoor is het mogelijk om een lagere woz waarde te krijgen. De woz waarde bepaalt de jaarlijkse aanslagen. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Een bezwaarschrift kan je veel geld bezwaren. Doe dit dan ook altijd. 

Je eigen onderzoek

Het is goed om op funda en bij de makelaars te kijken wat de prijzen zijn van de woning in jouw buurt. Het is zo mogelijk om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal mogelijk is qua waarde. De executiewaarde is 90 procent van de waarde van een woning. Het is ongeveer te vergelijken met de WOZ waarde. Wanneer de woningen die vergelijkbaar zijn met die van jou voor 200.000 euro verkocht worden is de executiewaarde 180.000 euro. Het is vervolgens belangrijk om te kijken of de woz waarde hoger of lager is. Als de woz waarde lager is dan is het goed. Wanneer het echter hoger is dan kun je een bezwaar in gaan dienen. Het kan je, zoals al gezegd, veel geld opleveren. Doe dit dan ook. 

Een makelaar inschakelen 

Twijfel je en moet je bewijs aanleveren dan is het goed om te kijken naar het inhuren van een makelaar. Je moet natuurlijk met bewijs komen dat het niet klopt. Een goede taxatie van een erkende taxateur zal hier zeker bij helpen.