Vertalen

Vertalen

De definitie van vertalen: het begrijpen, analyseren en uitdrukken van geschreven of gesproken materiaal in een andere taal dan de oorspronkelijke. Deze statische manier van ‘vertalen’ uitleggen, verklapt reeds waarom het belangrijk is altijd een professioneel vertaler in te schakelen. Vertalen is niet slechts het omzetten van de ene taal naar een andere taal. Bij het ambacht vertalen komt veel meer kijken.

Brontekst

Binnen de discipline vertalen wordt er gesproken van een brontekst, de oorspronkelijk taal/tekst en een doeltaal/tekst, de vertaling. Wanneer een vertaler een brontekst onder ogen krijgt zal deze eerst aandachtig gelezen worden, zodat de geste van het verhaal duidelijk wordt. Hierna volgt de analyse van de tekst. Wat is het doel van de tekst? Is het een brief? De tekst van een website? Commercieel of juridisch?

Als duidelijk is wat de bedoeling en de bestemming van de vertaalde tekst zijn, start de professionele vertaler pas met de vertaling. Mochten er onduidelijkheden zijn, zal een vertaler altijd contact opnemen met de klant. Er kunnen immers foutjes geslopen zijn in de brontekst, wat een goede vertaling in de weg staat.

Disciplines

De achtergrond, ervaring en opleiding van een vertaler spelen een grote rol in het juist kunnen aanvliegen van een vertaling. Een heel technisch document vereist een andere vertaler dan bijvoorbeeld een juridische vertaling. Vertalers die werkervaring hebben opgedaan binnen een reclamebureau zijn bijvoorbeeld heel geschikt om commerciële teksten, zoals een website, te vertalen.

Wanneer u ervoor kiest een vertaalbureau in te schakelen, bent u ervan verzekerd dat uw tekst bij precies de juiste vertaler op het bureau terecht komt. Iedere brontekst wordt gematched met niet alleen een vertaler gespecialiseerd in een bepaalde doeltaal, maar ook met ruime ervaring in een specifieke discipline of vakgebied.

Tip! Vraag de vertaler van uw tekst waar zijn/haar ervaring ligt, dit kan een hoop gedoe schelen.