Over elektriciteit en voeding

Alle elektrische apparaten hebben nood aan stroom. En als je stroom zegt, denk je aan voeding.

Blokje voeding

Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van de voeding van een elektrisch apparaat. Soms is die heel zichtbaar. Bij een laptop bijvoorbeeld heb je dat zwarte blokje dat in de kabel zit. Dat is de voeding. In andere gevallen zie je ze niet omdat datzelfde blokje is ingebouwd in het toestel zelf. Afhankelijk van de eigenschappen van het apparaat heb je een andere voeding nodig. Het spreekt voor zich dat zware industriële machines een andere voeding vereisen dan je koffiemolen of wekker, maar het is wel degelijk een noodzakelijk onderdeel. Het zet immers de elektriciteit die je afneemt van de energiebron om in een spanning en frequentie die geschikt zijn voor het apparaat. Doorgaans wordt wisselspanning van het lichtnet omgezet naar gelijkspanning of naar een spanning met een andere waarde. Niet alle types werken op dezelfde manier. Bij een lineaire voeding gebeurt de aanpassing van de spanning door een transformator. Ze zorgt ervoor dat de outputspanning altijd dezelfde is. Maar er is nog een ander mogelijkheid.

Schakelende voeding

De meeste voedingen die tegenwoordig worden ingezet, zijn schakelende voedingen. Zij hebben het lineaire type bijna verdrongen. Dat heeft ongetwijfeld met hun voordelen te maken. Hun afmetingen zijn kleiner, ze wegen minder en toch is hun efficiëntie en capaciteit hoger. Bovendien zijn ze ook nog eens goedkoper. De voeding kent vele toepassingen, dat gaat van een eenvoudige USB-lader over audio- en verlichtingsapparatuur tot robotsystemen en medische apparatuur. Een voorbeeldje van zo’n schakelende voeding is  lm350.

Een schakelende voeding zet energie om naar een andere waarde door middel van een elektronische schakelaar die zeer snel werkt. De verhouding tussen de in- en uitschakeltijd kan gevarieerd worden. Zo wordt de gewenste uitgangsspanning en -stroom bereikt en stabiel gehouden. In tegenstelling tot een lineaire voeding, bestaat dit type uit een hoop elektronische onderdelen. Je zou kunnen stellen dat een schakelende voeding zich verhoudt tot een lineaire als digitaal tot analoog.

Modulair en beschermd

Nog een relevante term in verband met voedingen is ‘gedecentraliseerde voeding’. Die kent voornamelijk toepassingen bij machines in fabrieken. Waar traditioneel de voeding werd geplaatst in een centrale schakelkast, gebeurt dat steeds meer bij de machine zelf via een gedecentraliseerde voeding. Dat heeft een aantal voordelen. Eerst en vooral is het goedkoper omdat er bespaard wordt op kabels en het leggen ervan. Bovendien zijn het alles-in-één-apparaten waardoor de installatie en het beheer minder tijd vragen. Nog een belangrijk voordeel is dat het machinepark modulair wordt opgebouwd waardoor uitbreidingen minder problemen geven.
Je kan kiezen voor verschillende beschermingsklassen: IP54, IP65 of IP67. Die combinatie van letters en cijfers staat voor de mate waarin de voeding beschermd is tegen water en stof. Naargelang het nummer hoger is, is de bescherming beter. Bijvoorbeeld, als klasse IP54 aan een toestel wordt toegekend, houdt dat in dat het ‘spatwaterdicht en stofvrij’ is. IP67 staat voor ‘stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *