Kan een vijgenboom in je tuin?

Als je op zoek bent naar een goede boom voor in je tuin, zul je vaak overwegen om een boom te kiezen die ook wat te bieden heeft. Dat wil zeggen: dat je een boom kiest waar ook wat aan groeit, op het gebied van vruchten. Sinaasappels, meloenen en dergelijke zullen niet snel in gedachte komen, omdat dit het klimaat er niet voor is. Vijgen daarentegen zijn een goed voorbeeld van dergelijke bomen die je in Nederland zou kunnen planten en hier de vruchten van te kunnen plukken. Hoe dit kan, lees je verderop

Eigenschappen van de vijgenboom

De vijgenboom komt over het algemeen veel voor in de warmere zeeachtige klimaten, denk hierbij aan de landen rondom de Middellandse Zee,  vandaar dat veel Griekse gerechten ook vijgen verwerkt hebben in diens recepten. Echter zijn ook andere landen hier uiterst geschikt voor. Zowel in dat gebied als daarbuiten. Wellicht is het een verrassing dat Nederland hier ook geschikt voor is. Het is namelijk zo dat de vijgenboom prima tegen de kou kan en het Nederlandse klimaat meer dan genoeg vocht biedt. De vijgenboom heeft ook niet veel onderhoud nodig en is niet extreem gevoelig voor ziektes of schimmels.

Vijgen

Het belangrijkste wat je natuurlijk vervolgens wilt weten, is hoe het zit met de vijgen die eraan groeien. Een van de nadelen is dat bij extreme vorst de vijgen niet zullen overleven, maar zulke vorst komt de afgelopen jaren toch nauwelijks nog voor en wordt steeds minder intens. Het voordeel van de vijgenboom is dat deze niet slechts een keer per jaar vijgen produceert, maar 3 keer per jaar. Dat maakt het dus al helemaal geen probleem als er toch een te koude winter voorkomt. De vijgen zijn groen van kleur en worden vaak peerachtig genoemd en op het moment dat ze rijp beginnen te worden, worden ze paars of violetkleurig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *