Cyber veiligheid trends die we in 2021 gaan zien

Online veiligheid is steeds vaker een belangrijk onderwerp van gesprek voor zowel particulieren als bedrijven. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en ook door externe ontwikkelingen zoals thuiswerken zien we veranderingen in de wereld van cyber security. Van organisaties wordt verwacht dat zij door certificaten als NEN 7510 aantonen dat zij voldoen aan de beveiliging van persoonsgegevens. En ook met de ingang van de AVG wet is er weer het een en ander veranderd. Belangrijke trends zie je daarom hier beschreven.

Het belang er van

Organisaties zijn zich maar al te goed bewust van de risico’s die digitalisering met zich meebrengt. Toch gaat het op grote schaal nog steeds geregeld mis. Zo kwam recentelijk Facebook in het nieuws omdat zo’n 5 miljoen gegevens van gebruikers is gestolen en gratis online werd aangeboden. Ook werden recentelijk de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam slachtoffer van een grote cyber aanval vanuit buitenaf. De relevantie van dit topic is daarom onverminderd belangrijk.

Thuiswerken

Doordat Nederlanders al een jaar massaal thuiswerken, en de verwachting is dat dit ook na het Coronavirus nog een blijvende trend zal zijn, heeft dit ook impact in de cyber omgeving. Phishing blijkt namelijk een enorme opmars te hebben gemaakt. Dit betrekt zowel particulieren die benaderd worden door criminelen, maar ook op de werknemers worden hier veelal voor benaderd. Werknemers voeren updates in mindere mate uit op hun laptop en bovendien maken medewerkers meestal gebruik van een minder goed beveiligd netwerk thuis.

Voorkomen van cyber aanvallen

Een aantal ontwikkelingen heeft er dus toe geleidt dat we dit jaar nog kwetsbaarder zijn voor cyber aanvallen dat dit in het verleden al was. Ondernemers kunnen hun organisatie hiertegen beschermen door het behalen van certificaten als ISO 27701. Goede voorlichting van werknemers maar ook particulieren van de risico’s blijkt te helpen tegen de nieuwe risico’s die zich momenteel voordoen.

Naast deze ontwikkelingen zijn er natuurlijk ook nog een aantal positieve cyber trends gaande. Zo rolt Google Analytics een nieuwe versie van haar services uit en zorgen big data en machine learning voor ondernemers een grote voorsprong opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *