Autoleasing voor je droomwagen

Als je toe bent aan een nieuwe wagen, kan je misschien overwegen om te leasen. Je droomwagen komt zo binnen handbereik. Bovendien kan je je spaarcenten bewaren voor andere toekomstige uitgaven.

Auto als loon

Een groot aantal werknemers in België krijgt van zijn werkgever een bedrijfswagen. Vaak is die wagen niet echt noodzakelijk voor de job, maar wordt die eerder beschouwd als onderdeel van het loon. Ook voor privédoeleinden mag die auto gebruikt worden, mooi meegenomen. In 2019 maakte Autogids een schatting van het aantal salariswagens in België. Zij berekenden dat het gaat om meer dan 600.000 auto’s. Dat betekent 13,5 procent van de loontrekkenden en een aandeel van 11 procent in het Belgische wagenpark. 

Meestal worden al die bolides door een bedrijf geleased. Dat is het makkelijkst om de budgetten op te volgen. Tegenover elke wagen die geleased wordt, staat immers een vast bedrag in de boekhouding. De prijs is op voorhand gekend, er zijn geen onvoorziene kosten. Ook het beheer van het wagenpark en de administratieve rompslomp worden zo tot een minimum beperkt.

Autoleasing voor iedereen

Ook als particulier kan je een auto leasen. Het is nog relatief onbekend, maar er zijn meer en meer mensen die op deze manier een auto financieren. Het principe is gelijkaardig aan het leasen van een bedrijfswagen. Je wordt geen eigenaar van de auto, maar je betaalt maandelijks een vast bedrag voor het gebruik ervan. In dat bedrag is alles inbegrepen. Niet alleen de nodige verzekeringen, verschuldigde belastingen en taksen en pechverhelping, maar ook het onderhoud, reparaties en nieuwe banden worden van de maandelijkse betaling bekostigd. Brandstof moet je doorgaans nog wel apart betalen. Dat kan immers sterk verschillen van maand tot maand. Om brandstofkosten zeker te recupereren, zou de firma een hoge prijs moeten vragen en daar heb je als klant uiteraard geen baat bij.

Het grote voordeel is dat je geen onverwachte kosten hebt. De voorwaarde is wel dat je de wagen behandelt als een goede huisvader. Voor boetes of een ongeval door dronken rijden, zal je zelf moeten opdraaien. Ook daarin verschilt autoleasing particulier niet van autoleasing voor bedrijven.

Merk naar keuze

Fijn aan leasing is dat je in een splinternieuwe wagen kan rijden zonder het hoge aankoopbedrag te moeten neertellen. Je spaarpot leeghalen of een lening aangaan is dus helemaal niet nodig. Omdat je op voorhand perfect weet hoeveel je maandelijks verschuldigd bent, kan je het budget voor de  wagen perfect afstemmen op je inkomen. Je hoeft geen reserve aan te leggen voor onaangename verrassingen. Misschien is het al een tijdje een uitdaging om al je bagage in de koffer te laden? Misschien denk je al langer aan een auto met cruisecontrol om die lange ritten draaglijker te maken? Via leasing wordt dat mogelijk. De meeste automerken en types, met de nodige opties, zijn geschikt voor leasen. Zo is er bijvoorbeeld  leasing particulier Audi, mocht je er al sinds je kindertijd van dromen om met een klassewagen te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *